from Goat to Garment, from Sheep to Sweater

WAAR KOMT JOUW TRUI VANDAAN?

BAAMBRUGSE KNITwIT STABLE HERINTRODUCEERT GEBRUIK HOLLANDSE WOL MET MODE VAN LOKALE GEITEN EN SCHAPEN

Er vindt in Nederland geen wolverwerking meer plaats en er zijn amper nog breifabrieken.

De Nederlandse modebranche ontwerpt en koopt knitwear in maar weet het naadje van de kous niet meer over herkomst en productie. In de stal en mini-fabriek van The Knitwit Stable ervaren professionals uit de modebranche hoe een trui tot stand komt. The Knitwit Stable produceert daarnaast op een kleinschalige en duurzame wijze knitwear met lokaal geproduceerde garens en lanceert binnenkort zijn eerste duurzame knitwear collectie: TREK&TREES.

 

The Knitwit Stable: terug naar de basis

Reina Ovinge begon in 2013 met The Knitwit Stable, een minifabriek in het Noordhollandse Baambrugge waar zij op duurzame wijze garens en wol produceert van haar eigen angorageiten en schapen. Ook maakt zij fashionable ‘knitwear’ op individuele bestelling, unieke exemplaren die met zorg worden vervaardigd en waarbij verspilling van wol in het breiproces wordt voorkomen.

De Knitwit Stable komt voort uit Reina’s passie voor breiwerk van  kwalitatieve garens en wol. Voor dit doel fokt ze eigen angorageiten en merinoschapen. Resultaten van haar eigen onderzoek naar het productieproces van mohairgaren in Zuid-Afrika gebruikt ze voor de duurzame productie van de hoogwaardige mohairgaren en -wol in haar Knitwit Stable.

Reina ontdekte ook dat de vacht van Hollandse schapen nauwelijks meer wordt gebruikt voor wolproductie omdat de kosten van het scheren van de vacht zich niet meer terugbetalen. De vele schapen in het Hollandse landschap worden hoofdzakelijk voor landschapsbeheer en vleesproductie gehouden. Veel wol wordt ingezameld en verscheept naar China voor verwerking in de tapijt-, of autoindustrie.

De wens om haar ‘knitwear’ met puur Hollandse lokale wol duurzaam te vervaardigen leidde tot een samenwerking met de Baambrugse schapenboer René Schrama. Van de beste vachten van zijn schapen worden in The Knitwit Stable garens ontwikkeld waarbij de eigenschappen van deze wol het beste tot hun recht komen.

Met behulp van haar beesten, breimachines én door middel van workshops deelt Reina haar passie en opgedane kennis met studenten en professionals in de mode. Zo geeft zij hen inzicht in dit productieproces

TREK&TREES

Binnenkort lanceert The Knitwit Stable de collectie TREK&TREES. De collectie wordt vervaardigd in The Knitwit Stable en bestaat ondermeer uit truien, vesten, shawls, mutsen en handschoenen onder dit label. De collectie ook is het resultaat van Reina’s zoektocht naar de herkomst van wol en het zo duurzaam mogelijk produceren van garens en knitwear.

De luchtige, dikke garens van de TREK&TREES collectie zijn ontwikkeld uit de vachten van Baambrugse schapen, de angorageiten en merinoschapen van The Knitwit Stable. Daarnaast zijn vachten gebruikt van Drentse heideschapen uit Balloo en Groninger Alpaca’s.

Deze vachten zijn ingezameld in Nederland en versponnen in een kleine spinnerij in België en in Zuid Afrika en zijn in de natuurlijke kleur te verkrijgen.

Van deze garens zijn enkele unieke TREK&TREES kledingstukken gemaakt.

Van de ‘Dutch wool’ zijn nog maar enkele kilo’s beschikbaar. Om de Nederlandse wolopbrengst voor boeren te verbeteren en de lokale maakindustrie verder uit te bouwen is The Knitwit Stable op zoek naar funding.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Voor meer informatie en beeldmateriaal over The Knitwit Stable:

Reina Ovinge +31 (0)6 53713083

info@theknitwitstable.nl | http://theknitwitstable.nl/

Beeldmateriaal The Knitwit Stable: https://drive.google.com/open?id=1VWyal6_Jdc2S2Dxz32NjnH4JXEh4nREm

fotocredits Trek&Trees : http://annekehymmen.nl/