Trek, Trees, Billy, Betsie, Zus en de rest.  

We zijn begonnen met drie angora geiten omdat we willen weten en ervaren hoe wol zich ontwikkelt , hoe het is om geiten te houden en tegen welke (duurzaamheids)problemen je aanloopt. En omdat ze zo leuk zijn natuurlijk!

Inmiddels hebben we op The Knitwit Stable acht angorageiten en vijf merinoschapen. Deze beesten zijn beroemd om hun mohair haar en merinowol. Ook zwartblesschaap Zus hoort nu bij de kudde. Zij is met de fles grootgebracht en daardoor heel mak.

Nu weten we wat er allemaal komt kijken bij het (onder)houden van de dieren en het land. Zo kunnen we nu bijvoorbeeld beesten scheren,  hoeven knippen, vliegen weren, brandnetels trekken, vaccineren en leren we nog dagelijks over de eigenwijze  karakters van onze geiten en schapen.

Naast ons eigen merinowol en mohair worden we door onze scheerder René voorzien van de allerbeste wol van lokale vleesschapen.

Geschiedenis van de angorageit

In de 13e eeuw na Christus is de geit door Turkse invasies overgebracht naar de hoger gelegen streken van Klein-Azië, met als centrum de stad Angora, het huidige Ankara. Vandaar de naam angorageit.Toentertijd schonk de sultan van Turkije 13 geiten aan Zuid-Afrika. Eén ervan bleek drachtig. Hierdoor komen nu de meeste angorageiten voor in Zuid-Afrika (60%), gevolgd door de VS (Texas) en Turkije. Er zijn in Nederland een veertigtal eigenaren van angora geiten, waaronder The Knitwit Stable.

Geschiedenis van merinoschaap.

Het merinoschaap is een van de bekendste schapenrassen in de wereld en beroemd om zijn wol. Bijna alle wol die we dragen is van het merinoschaap. Hoewel de eerste merinoschapen voorkwamen in Spanje woont nu de grootste populatie in Nieuw Zeeland, Australië, Argentinië, Zuid-Afrika en het westelijk deel van de Verenigde Staten. Momenteel staat het dierenwelzijn van de schapen in de belangstelling. Ter voorkoming van invreten van maden bij de staart wordt in Australie woldragend huid op de billen verwijderd (dit heet mulesing). Bij The Knitwit Stable laten we dit pijnlijke gebruik uiteraard achterwege.