Ons garen

Al het garen dat wij gebruiken is traceerbaar en verantwoord. Inzicht in de volledige totstandkoming van het garen is voor ons een voorwaarde voordat we ermee aan de slag gaan. Wij gebruiken het liefst wol en mohair vanwege de geweldige eigenschappen. Geen enkel synthetisch materiaal komt ook maar in de buurt van echte wol.

Wij vinden de mohair van onze angorageiten echt prachtig. Het heeft een mooie glans, is  harig, heeft een enorm elastisch herstelvermogen, is super licht en duurzaam. Een levensduur van 15 jaar van het garen is heel gewoon.

De eigenschappen van merinowol zijn ook fantastisch.  De merinowol van onze schapen is veel dunner en zachter dan de traditionele wol die van schapen uit Nederland komt. De vezels zijn heel elastisch en hebben een groot vochtopnemend en -afgevend vermogen. Deze wol verkoelt in de zomer en verwarmt in de winter, is zeer goed bestand tegen bacteriën, brandwerend  en is natuurlijk afbreekbaar. Wol gaat jaren mee, heeft een zelfreinigend vermogen en hoeft dus nauwelijk gewassen. Luchten is vaak meer dan genoeg.  Zo gaat je  lievelingstrui jaren mee!

Inspected mohair 

We willen uiteraard graag onze eigen mohair gebruiken en daarom zijn we op stap geweest om onze vachten te laten verspinnen. Helaas zijn er in Nederland geen spinnerijen meer en voor het wassen en kaarden van de wol kan je in heel Europa bijna niet meer terecht.

Onze zoektocht begon in Italië, waar we onze ruwe mohair wilden laten verwerken  maar helaas wordt daar veelal met half fabrikaat (lont) gewerkt en komt deze lont voornamelijk uit Zuid-Afrika.

Op dit moment werken we voor een aantal items van de TREK&TREES collectie met garen van mohair spinnerij Ilaria uit Prato die aan alle eisen voldoet en meedoet aan de DETOX campagne naar een gifvrije verwerking van kleding van Greenpeace. Omdat de mohair versterkt moet worden voor de verwerking wordt er een beetje nylon aan toegevoegd. Ondanks veel inspanning van onze kant om de hand te leggen op recyclebare nylon vezels is het ons nog niet gelukt deze te verkrijgen, maar er wordt hard aan gewerkt.

Deze Inspected mohair is ‘adult wool’, dus van de iets oudere geiten. Hoe jonger het beest hoe zachter de wol. Als je gevoelig bent voor kriebelende wol kun je beter een artikel bestellen waarbij gebruik gemaakt wordt van onze eigen nederlandse lammetjes en jonge geiten mohair!

Het garen kun je in verschillende kleuren bestellen, is super licht, warm en heel harig. Zodoende kun je onze vesten, truien, mutsen, omslagdoeken en handschoenen in je zelfgekozen kleur bestellen. Als je dat wil, borstelen we de wol van jouw product extra voor je op. Als je je item na een tijdje weer hariger wil krijgen, kun je zelf ook borstelen. dult iets oudere geit hoe jonger het beestje hoe zachter de wol.

 

Dutch mohair

Door ruwe, Hollandse mohair te verschepen naar Zuid-Afrika hebben we het hele proces vast kunnen leggen op film. Deze mohair garen, van onze eigen geiten, hebben wij inmiddels uit Zuid-Afrika ontvangen. Omdat het verven in Zuid-Afrika (nog) niet voldoet aan onze duurzaamheidseisen is het garen in Italië (GOTTS gecertificeerd) geverfd. Wij zijn super trots dat wij nu eindelijk onze eigen geiten hebben ……

Baambrugger Wool – 68% kid mohair, 12% merino, 20% Drents wool

Een gedeelte van de mohair hebben we verwerkt in een lontgaren. Bij een kleine mini-mill in België (http://www.lafilatureduhibou.be/mini-mill)  kan je nog kleine aantallen vachten wassen en spinnen en daar is een fantastisch garen uitgekomen van mohair met Drents heideschaap als binddraad.  De wol van het Drentse heideschaap is van de herders van Balloo.  De kleur van het garen is de natuurlijke kleur van onze geiten met een donkere binddraad van het heideschaap. . Een superharig garen bestaand uit een dikke draad, erg geschikt voor  onze zwaardere vesten, mutsen en handschoenen. Zie in onze winkel.

 

Dutch wool – 80% Texelaar, 20% alpaca

In Baambrugge lopen de prachtigste Hollandse schapen waarvan de wol amper gebruikt wordt. De meeste Nederlandse wol wordt voor een appel en een ei ingezameld (de kosten van het scheren is duurder dan de opbrengst van de wol) of weggegooid.

De ingezamelde wol wordt in containers naar China vervoerd waar het verwerkt wordt en bijvoorbeeld  weer terug komt naar Europa als tapijt of voering van autostoelen. Dit vinden we bij de The Knitwit Stable erg jammer. Onze scheerder René Schrama kruist graag Swifters en Texelaar schapen en hij voorziet ons van de allerbeste wol van deze lokale vleesschapen. Door toevoeging van Groninger alpacawol uit Westerlee en een speciale spintechniek is er een mooi garen ontstaan waarvan we prachtige dikke maar toch zachte wintervesten, truien en mutsen breien.

Dutch Alpaca – 60% alpaca, 20% merino, 20% blauwe texelaar

Onze eigen merinowol  van Trek, Trees, Trudy en Trui  hebben we verwerkt met alpaca uit Westerlee in Groningen. De binddraad bestaat uit wol van een blauwe Texelaar van . De alpaca maakt het garen heel zacht. Een heerlijk licht garen bestaand uit een dikke draad. Kleur is natuurlijk wit met een blauw-bruine binddraad.