Breien in Baambrugge voor eerlijke wolindustrie (RTV Utrecht)
Robert Jan Booij, RTV Utrecht · maandag 6 januari 2020, 17:22
Baambrugge – Jaarlijks wordt in Nederland zo’n twee miljoen kilo wol geproduceerd. Het grootste deel verdwijnt naar het buitenland. Maar de wollen trui die je hier voor een paar tientjes in de winkel koopt wordt vaak onder erbarmelijke omstandigheden gemaakt. Dat moet anders vinden Reina en Cathelijne.
“Wij willen laten zien dat het breien van een trui heel veel tijd kost. En dat je dus niet zo’n artikel voor 40 euro in de winkel kunt kopen”, legt Reina Ovinge, oprichter van ‘The Knitwit Stable’ in Baambrugge. Een trui kost bij haar een stuk meer dus, minstens een paar honderd euro.
Schamel loontje
Ovinge werkte lange tijd in de mode-industrie en zag met eigen ogen hoe hard er gewerkt werd tegen een schamel loontje in brei-ateliers in China en Bangladesh. Ze kwam tot de conclusie dat er geen eerlijke prijs voor wollen producten werd betaald en dat de productie niet altijd duurzaam verliep.
Sinds een paar jaar heeft ze ‘The Knitwit Stable’, een boerderij waar ze breiworkshops geeft aan ‘professionals uit de industrie’. Ze maakt zelf ook truien, sjaals en mutsen met grote breimachines. En de wol die voor de kledingstukken komt van heel dichtbij.
“We hebben dertien merinoschapen en we betrekken de wol van lokale boeren in de buurt”, vertelt Reina’s compagnon Cathelijne Speller. “Er wordt in Nederland nog maar weinig betaald voor wol. Boeren krijgen er maar zo’n 30 cent per kilo voor. Vroeger was dat 6,50 gulden per kilo.”
rtvutrecht.nl/embedded/2438918
Reina en Cathelijne proberen de wolindustrie te veranderen
Vernietigd
Dat is de reden dat meeste wol wordt geëxporteerd of zelfs vernietigd wordt. De wolindustrie is in Nederland dan ook nagegenoeg verdwenen. En dat is doodzonde vinden Reina en Cathelijne. “Wol is biologisch afbreekbaar en thermoregulerend. Waarom gebruiken we dat mooie product niet?”
Reina en Cathelijne proberen het tijd te keren en dat lijkt enigszins te lukken. Grote modeketens schuiven graag aan in het brei-atelier om te kijken hoe ze hier te werk gaan en de bekende ontwerper Joe Merino heeft samen met ‘The Knitwit Stable’ een trui in productie.
Ovinge: “Hoe mooi zou het zijn als de Nederlandse wol hier gewassen en gesponnen kan worden. En dat we er hier in Nederland weer een mooi eindproduct van kunnen maken. Dat het niet de hele wereld over gaat, wat ook heel milieubelastend is, maar dat we onze wol gewoon hier kunnen houden.
Blog
Laatste nieuws uit Baambrugge