Nieuwsbrief april 2020

Nobele wol, een goed moment voor herwaardering

“van geit tot garen, van schaap tot sweater” Het zijn vreemde tijden. De coronacrisis dwingt ons om zo veel mogelijk thuis te blijven. Veel van ons schakelen een tandje terug en hebben tijd om te reflecteren. Word ik blij van pre-corona ratrace en de drang naar beter, meer en groter? Wat vind ik nu echt belangrijk? Ondanks de effecten van een mogelijk diepe recessie willen wij in gesprek blijven met bedrijven, studenten en consumenten. Binnen de fashion industrie gaan we graag een dialoog aan over de consumptiedrang, overproductie en de wegwerp maatschappij.

Gezamenlijk willen we op zoek gaan naar de zon achter deze donkere wolk. Want is dit niet een mooi moment voor de zo noodzakelijk verduurzaming van de keten? Laten we deze ‘kans’ grijpen en werkelijk proberen anders te produceren en consumeren: Minder, transparanter, eerlijker, lokaler… We voelen ons daarbij gesterkt door de uitspraken van trendonderzoeker en voorspeller Lidewij Edelkoort in het programma Tegenlicht van 5 april 2020 Edelkoort; "…. Laten we helemaal opnieuw ervaren hoe het is om vanaf de grond af te groeien naar een product, zodat je veel beter begrijpt waar het vandaan komt, hoe nobel de wol is van het schaap….dat je begrijpt waarom dingen duur en vooral ook duurzaam zijn".

Online onderwijs

Bij The Knitwit Stable brengen we de gehele productieketen in beeld: van het houden van de dieren, het verwerken van Nederlandse wol in garens tot aan de productie van een lokaal en eerlijk gemaakt eindproduct. Wij delen onze kennis en geven inzicht in de totale supply chain waarbij alle duurzaamheidsissues aan bod komen. Ondanks dat we ons momenteel bevinden in een ‘anderhalvemetersamenleving’ blijven wij graag in contact met studenten, bedrijven en geïnteresseerden om onze kennis te delen. Daarom geven we momenteel online rondleidingen en lessen.

Dit doen wij onder andere voor de studenten van Amsterdam Fashion Academy. Ben je ook geïnteresseerd om een online tour te organiseren voor bijvoorbeeld fashion studenten of de collega’s van jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op over de mogelijkheden.

Wol sorteren

Het zit er bijna op… 2000 kg ruwe Nederlandse wol sorteren die wij van lokale boeren gekocht hebben. Ondanks dat de vrijwilligersdag niet plaats kon vinden hebben we met hulp van vrienden en familie de klus geklaard. Op naar de volgende stap in het productieproces. Begin mei gaat de gesorteerde wol richting Italië, waar het verwerkt zal worden tot garen.