Wolindustrie moet gewoon weer in Nederland kunnen (Noordhollands Dagblad)

In het Noordhollands Dagblad:

Als het over wol gaat komt The Knitwit Stable al snel bovendrijven, zegt Reina Ovinge (54), oprichtster van het bedrijf te Baambrugge.

Na een lange carrière als inkoper en producent in de modewereld besloot ze dat het anders moest. Daarom heeft ze sinds 2013 haar eigen kudde: vijfentwintig schapen en evenveel angorageiten (mohairwol). Daarnaast zeventien breimachines en twee industriële, die ze inzet voor haar eigen kledinglabel, labels als Scotch & Soda en Joe Merino en die te huur zijn voor bijvoorbeeld studenten van de modeacademie.

Het is mooi om het hele proces van schaap tot eindproduct te begeleiden. Van landmanagement, dierenwelzijn tot trui of vest. Ook zij laat de wol nu noodgedwongen in het buitenland wassen en spinnen. We hadden hier een hele wolindustrie; dat móét gewoon weer in Nederland kunnen.

Kennis

Voor het collectief heeft ze veel kennis ingebracht, in de toekomst wil ze wol afnemen om te verwerken. Wollen kleding is biologisch afbreekbaar, is temperatuur- en vochtregulerend en zelfreinigend. Je hoeft het maar één keer per jaar te wassen, prijst ze het materiaal. Vergelijk dat maar eens met synthetische kleding gemaakt uit aardolie.