Geen beschikbare vertalingen gevonden
0 items

Wat is the Knitwit Stable?

The Knitwit Stable is een boerderij met een breistudio in Baambrugge. Wij adviseren, informeren en faciliteren bedrijven en modeprofessionals in het duurzaam en transparant verwerken van wol. Van het diervriendelijk houden van beesten tot aan de verwerking en productie ervan in een lokaal en duurzaam eindproduct.

Dit doen we enerzijds door de juiste verbindingen te leggen met alle schakels in de supply chain: van de boeren tot aan de consument. Anderzijds zetten we onze kennis en middelen in om de keten van wol transparant te maken. Zodat bedrijven en modeprofessionals niet alleen inzicht krijgen in hoe ze hun supply chain kunnen verduurzamen. Maar dit ook geloofwaardig kunnen communiceren naar hun klanten.

Nederlandse wol

The Knitwit Stable wil Nederlandse wol de waarde weer terug te geven die het verdient: een natuurlijk luxe product dat met respect voor mens, dier en milieu wordt verwerkt en geproduceerd. Omdat de waarde van wol is gedevalueerd wordt de Nederlandse wol nu vooral gebruik als afvalproduct en opvulmateriaal. Zonde, want in Nederland produceren we jaarlijks zo’n 2 miljoen kilo aan wol.

Een gedeelte van de Nederlandse wol is afkomstig van  Merino schapen, Angora geiten en Alpaca’s, die in een prachtige kwaliteit te verwerken zijn in kleding en textiel. Om duurzame, innovatieve toepassingen van Nederlandse wol te stimuleren, zijn we begonnen met het duurzaam en diervriendelijk ontwikkelen van de garens van schapen,  mohair en alpaca wol. Op 11 hectare grond hebben wij Merino schapen en Angora geiten vrij rondlopen. De vachten van onze beesten gebruiken wij voor onze garens en voor bespoke aanvragen op maat.

Atelier en verhuur

Breien is samen met weven de belangrijkste techniek om textiel uit wol te vervaardigen. In ons breiatelier in Baambrugge staan 17 brei machines voor divers gebruik die wij verhuren aan studenten en professionals. Bij het gebruik van deze machine huur je ook direct de kennis in van een van onze medewerkers. Ook verhuren wij ons landelijke atelier als werkplek aan onderwijsinstellingen, studenten en ontwerpers.

Advies

Duurzaamheid begint bij transparantie in de keten. Hoe beter je de keten begrijpt, hoe beter je duurzame veranderingen kunt aanbrengen. En dat is nodig. Want dierlijke vezels zijn vaak gehuld in een deken van duurzaamheidsissues. Denk aan de CO2 voetafdruk, de uitstoot van methaangas, landgebruik en biodiversiteit, dierenwelzijn, controle op scheerders, chemicaliën gebruik en arbeidsomstandigheden.

Maar het kan ook anders, en wij laten graag zien hoe. The Knitwit Stable analyseert jouw complete supply chain, adviseert in het nemen van de juiste stappen om te verduurzamen en legt verbindingen met de juiste partijen om de vervolgstappen efficiënt en succesvol te implementeren.

Masterclass

The Knitwit Stable is het enige initiatief in Nederland dat de gehele productieketen in beeld brengt tijdens de masterclass “From goat to garment from sheep to shop”. Tijdens de Masterclass leren we modeprofessionals alles wat ze moeten weten over de complete supply chain van wol. Doordat je zelf aan de basis staat van de productie, kom je tot verrassende nieuwe ideeën over je eigen rol in het maakproces. Zo kun je goed geïnformeerd en bewuste keuzes maken.

Trek & Trees

Met ons eigen merk Trek&Trees maken we truien, vesten, omslagdoeken en mutsen van wol met onze eigen dier als basis. Met ons label voegen we de daad bij het woord: we geven niet alleen inzicht en hoe je met wol een transparant, duurzaam product kunt maken, maar we laten het ook zien. Naast onze eigen wol verzamelen we ook schapen-, alpaca- en mohair wol bij collega fokkers en bij Nederlandse schapenboeren die we persoonlijk bezoeken. Met dit duurzaam vervaardigde wol maken we een stijlvol, duurzaam en transparant eindproduct.