Onze schapen&geiten en garens

Waar schapen zijn, is wol. En in een wereld waarin de grondstoffen langzaam opraken, en onze mindset verschuift naar het principe van bezit naar gebruik, is wol een hernieuwbaar duurzaam materiaal met unieke eigenschappen. Wol isoleert, is goed te recyclen, reguleert onze temperatuur, is antibacterieel en brandwerend. Toch wordt wol veelal geassocieerd met dierenleed, intensieve landbouw en CO2 uitstoot via methaangassen. En dat is zonde. Want in Nederland produceren we jaarlijks 2,2 miljoen kilo wol die bijna allemaal verdwijnt naar het buitenland. De vakkundige kennis rondom de verwerking en productie ervan is verloren gegaan. Maar wat als we een duurzame toepassing kunnen vinden voor dit natuurlijke materiaal?

 The Knitwit Stable gelooft erin dat het duurzaam verwerken en produceren van wol wel mogelijk is. En een belangrijke stap daarin is de maakindustrie van wol op kleine schaal weer terughalen naar Nederland.

Ons garen

Om deze reden zijn we  begonnen met het ontwikkelen van garen van Nederlandse wol en mohair. Wij gebruiken het liefst wol en mohair vanwege de geweldige eigenschappen. Geen enkel synthetisch materiaal komt ook maar in de buurt van echte wol en bovendien zijn de microvezels die loskomen bij dragen en wassen volledig biologisch afbreekbaar!

De eigenschappen van Merino wol zijn fantastisch.  De vezel van de wol van Merinosschapen is veel dunner en zachter dan de traditionele wol die van de schapen uit Nederland komt. De vezels zijn heel elastisch en hebben een groot vochtopnemend en -afgevend vermogen. Deze wol verkoelt in de zomer en verwarmt in de winter, is zeer goed bestand tegen bacteriën, brandwerend en is biologisch afbreekbaar. Deze eigenschappen houdt de wol wel 80 jaar.  Wol gaat daarom jaren mee, heeft een zelfreinigend vermogen en hoeft dus nauwelijks gewassen. Luchten is vaak meer dan genoeg.  Zo gaat je lievelingstrui jaren mee!

Mohair heeft als extra karaktereigenschap een prachtige glans is bovendien harig  super licht en duurzaam. 

Omdat we de designers van morgen toegang willen geven tot duurzame, innovatieve toepassingen van wol zijn onze garens te koop. Ook voor samenwerkingen met merken staan we open.  Voor consumenten zijn de garens per bol verkrijgbaar. 

Geschiedenis van de angorageit

In de 13e eeuw na Christus is de geit door Turkse invasies overgebracht naar de hoger gelegen streken van Klein-Azië, met als centrum de stad Angora, het huidige Ankara. Vandaar de naam angorageit.Toentertijd schonk de sultan van Turkije 13 geiten aan Zuid-Afrika. Eén ervan bleek drachtig. Hierdoor komen nu de meeste angorageiten voor in Zuid-Afrika (60%), gevolgd door de VS (Texas) en Turkije. Er zijn in Nederland een veertigtal eigenaren van angora geiten, waaronder The Knitwit Stable.

Geschiedenis van merinoschaap.

Het merinoschaap is een van de bekendste schapenrassen in de wereld en beroemd om zijn wol. Bijna alle wol die we dragen is van het merinoschaap. Hoewel de eerste merinoschapen voorkwamen in Spanje woont nu de grootste populatie in Nieuw Zeeland, Australië, Argentinië, Zuid-Afrika en het westelijk deel van de Verenigde Staten. Momenteel staat het dierenwelzijn van de schapen in de belangstelling. Ter voorkoming van invreten van maden bij de staart wordt in Australie woldragend huid op de billen verwijderd (dit heet mulesing). Bij The Knitwit Stable laten we dit pijnlijke gebruik uiteraard achterwege.