Nederlandse wol

Waar schapen zijn, is wol. En in een wereld waarin de grondstoffen langzaam opraken, en onze mindset verschuift naar het principe van bezit naar gebruik, is wol een hernieuwbaar duurzaam materiaal met unieke eigenschappen. In de jaren negentig kreeg de boer ongeveer 25,- gulden voor een vacht van een schaap. Vandaag de dag krijgt de boer er slechts tussen de 0,05 a 0,30 cent per kilo voor. Sterker, voor zwarte wol moet je tegenwoordig zelfs betalen. Daarmee is het goedkoper om de wol weg te gooien, dan het te laten verwerken. En dat is zonde. Want jaarlijks brengen Nederlandse schapen zo’n twee miljoen kilo wol op.

Wat gebeurt er met alle wol?

Omdat de prijs van Nederlandse wol zo gedevalueerd is, wordt er niet meer gefokt op wolkwaliteit en wordt de wol na het scheren niet meer gesorteerd maar in grote balen gestopt of zelfs weggegooid. De balen worden verzameld, door onder andere de Wolfederatie. De balen wol worden vervolgens voor een habbekrats opgekocht en gaan naar onder andere China, waar het bijvoorbeeld verwerkt wordt als vulling voor autostoelen,  in tapijten of gordijnen.

Maar het kan ook anders

Met synthetische vezels en fast fashion in opkomst, hebben Nederlandse boeren de wolproductie niet kunnen handhaven als een levensvatbare industrie. Dit leidde tot een bijna volledige verdwijning van de Hollandse wolindustrie. The Knitwit Stable gelooft erin dat het duurzaam verwerken en produceren van wol en Nederland mogelijk is. We onderzoeken duurzame toepassingen, met de ambitie om het gebruik van bestaande Nederlandse wol binnen onze eigen landsgrenzen te kunnen behouden. Daarmee hebben we de zuivere ambitie om de gehele keten op kleine professionele schaal terug te brengen naar Nederland.

Hoe doen we dit?

Wij hebben contact met verschillende boeren en brancheorganisaties in Nederland. Zo onderzoeken we de verschillende rassen en de kwaliteiten van schapenwol, en adviseren we de boeren en fokkers hoe ze kunnen sorteren op kwaliteit. De gesorteerde wol kopen wij vervolgens van de boer. Afhankelijk van de kwaliteit en vezeldikte betalen wij tussen de €1,50 a €2,00 per kilo voor Nederlandse schapenwol. Om een beeld te geven: vezels met een dikte van 30 micron en daaronder zijn draagbaar als wol dat niet kriebelt. Alles daarboven kennen we als de “kriebeltrui”. Deze wol is echter ook in Nederland prima te verwerken als woonkleed en andere textieltoepassingen.

Zo dicht mogelijk bij huis

Omdat in Nederland geen professionele wol verwerkingsindustrie meer is verzamelen wij de wol en laten we deze in Italië professioneel wassen en spinnen tot garen. We willen voortdurend duurzame, innovatieve toepassingen van Nederlandse wol creëren en zijn daarom begonnen met het ontwikkelen van garens van schapenwol, mohair en alpaca.

Eigen schapen en geiten

Op 11 hectare land lopen onze eigen merinoschapen, Texelse schapen en angorageiten rond. Zo leren we van eigen hand alles over de wolkwaliteit, juist fokbeheer, goed landschapsbeheer, dierengedrag en dierenwelzijn. Dit zorgt ervoor dat we onze kennis direct kunnen toepassen. En dat ook wij transparant kunnen zijn in ons proces van sourcing tot eindproduct. We gebruiken de vachten van onze  dieren als basis voor onze garens en het eigen modelabel van The Knitwit Stable: Trek&Trees.

Voor makers en consumenten

Omdat we de makers van morgen toegang willen geven tot duurzame, innovatieve toepassingen van wol zijn onze garens te koop en staan we open voor samenwerkingen met bevlogen merken en designers. Voor consumenten die een verschil willen maken hebben we ons eigen label Trek&Trees ontworpen. Ons eigen label en de garens per bol zijn verkrijgbaar via onze webshop.