Geen beschikbare vertalingen gevonden
0 items

Mohair ketenonderzoek

Mohair ketenonderzoek

oktober 2016 Port Elizabeth, Zuid-Afrika

Nadat we met onze ruwe mohair naar Italië waren gegaan om te laten spinnen, kwamen we er enigszins teleurgesteld achter dat de industrie voor wassen en verwerken van ruw haar/wol voor het spinnen van het uiteindelijk garen in Italië nauwelijks meer te vinden is. De ruwe mohair komt vooral uit Zuid-Afrika en wordt daar verwerkt tot top (mohairlont), alleen het half fabrikaat (de lont) gaat naar Italië en wordt daar versponnen. Genoeg reden om naar Zuid-Afrika te gaan en daar in de keten te duiken!

 Op 14 oktober 2016 was het zover.  Op weg naar Port Elizabeth voor de documentaire ‘Goat to garment’. We waren heel blij dat Sijmen Tenwolde van Wereldgasten met ons meewilde om het hele proces vast te leggen en Johnnie Zuidhof het materiaal voor ons, bij thuiskomt, wil editen.  In Nederland hadden we 120 kilo ruwe mohair verzameld van leden van de Nederlandse Angora geiten Fokvereniging, en die waren inmiddels gearriveerd in Zuid Afrika. 
Het onderzoek kon beginnen.
Bij aankomst werden we ontvangen door Samil. Een van de belangrijkste spelers op gebied van verwerking van ruwe mohair tot mohairlont.
Ons eerste bezoek was aan het veilinghuis en sorteercentrum van Samil. De volgende dag gingen wij naar Vleikuil farm, in de Karoo. Prachtige gezonde geiten; top kwaliteit! Vervolgens  hebben we  Samil spinning mill & dye house bezocht.  Op deze locatie ontmoetten wij bevlogen mensen die van hun vak houden en dat graag met ons wilden delen.
Onze reis ging  verder naar  de scouring & combing mill in Berlin. Opnieuw een dag waarin het mohair mysterie verder werd ontrafeld. Op de laatste dag konden we aanschouwen hoe de jonge lammeren voor de eerste keer werden geknipt.
Wat een super week was het. Sijmen van Wereldgasten super dank voor het filmen en je gezelschap!
De echte ‘documentaire’  met uitleg en conclusies  is in de maak.
Vaardigheden

Gepubliceerd op

27 november 2017