Verder naar text
Nederlands
EUR

Nieuwsbrief Juni 2025

Nieuwsbrief Juni 2025


Nieuwsbrief juni

Regeneratie

Deze maand hebben we veel te vertellen over de stappen die we ondernemen om richting regeneratief te gaan. Regeneratieve landbouw kent verschillende definities, maar in de kern draait het om een manier van boeren die de gezondheid en biodiversiteit van de bodem en het natuurlijke ecosysteem centraal stelt.  Regeneratief denken en handlen richt zich op het actief herstellen en verbeteren van systemen, zowel ecologisch als sociaal, zodat ze kunnen floreren. Bij The Knitwit Stable streven we naar een biocirculair systeem: van bodem tot schaap, van schaap tot kledingstuk, en van kledingstuk weer terug naar de bodem. We onderzoeken momenteel hoe we ons landbouwsysteem verder kunnen verbeteren, met meer aandacht voor het welzijn van onze schapen, geiten en de bodem. Denk daarbij aan een mogelijke overstap naar holistisch begrazen, voedselhagen met kruiden voor kleurstoffen en kruidenrijke graslanden.Met onze nieuwe stagiaire Maxime van de universiteit van Wageningen zijn we bezig om de karakteristieken van de grond rondom The Knitwit Stable te identificeren om op basis daarvan een plan te maken voor een nog gezondere en meer biodiverse bodem. Daarbij helpt het jaarprogramma van Lenteland wat Reina volgt ook enorm. Daar wordt veel inspiratie opgedaan voor betere biodiversiteitsmanagement. Er is nog een weg te gaan maar de belangrijkste fundamenten worden nu gelegd.

Vierkante meter vlas

Bij The Knitwit Stable zijn we dit voorjaar gestart met een klein vlasproject door 1m2 vlas van Crafts Council. Voornamelijk voor het educatiecentrum als doe-het-zelfproject, maar ook als verkenning van de mogelijkheden om in de toekomst zelf vlas te verbouwen.

Op basis van een recente bodemanalyse vonden we een stuk grond dat geschikt is voor vlas – een vezelgewas dat andere eisen stelt dan gras of klaver.

Onder het vlasbed hebben we een composteerexperiment gestart (hierover staat verderop in de nieuwsbrief meer) Nu zijn we benieuwd hoe vlas en wol elkaar beïnvloeden:

🧶 Breekt de wol sneller af onder vlas?
🌱 En groeit vlas beter met compost van textiel?

Meer informatie hier

Holistische begrazing

Als onderdeel van het Lenteland jaarprogramma was de kennisdag over holistisch begrazen van Sanne Beld weer een heel mooie aanvulling op het hele leerproces naar regeneratief textile farming op the Knitwit Stable .

Sanne Beld is een gepassioneerde pionier op het gebied van regeneratieve landbouw en holistisch beheer. Met haar diepgewortelde liefde voor de natuur zet ze zich in om landbouw en natuurbeheer met elkaar te verbinden. Met nieuwe plannen op gebied van begrazing, voerhagen en kruidenrijk grasland op weg naar een duurzamere toekomst!

Meer informatie over lenteland

Merino vest Bente

De Bente is een van de weinige vestjes in onze collectie die we in merinowol aanbieden. In feite hebben we de Dory (gemaakt van mohair) gebreid met ons 100% Nederlands merino garen. Deze fijne, kortere cardigan heeft een semi-getailleerd silhouet dat overal bij past. Perfect voor die typische lentedagen waarop het zonnetje even weg kruipt achter de wolken of wanneer de wind flink aansterkt.

De wol wordt lokaal verzameld en met zorg gesponnen en geverfd in Italië. Het resultaat: een vestje dat niet jeukt, niet kreukt, maar wél lekker warm is.

Een klassieker voor over je jurk of op je spijkerbroek.

Shop de Bente hier

Truien en sokken begraven

Bij The Knitwit Stable focussen we ons al lange tijd op de composteerbaarheid van onze wollen items.

Op een zaterdag  hebben we Tess Geerts geholpen met een onderzoek voor haar Masters onderzoekproject. Ze studeert aan de technische universiteit in Eindhoven en onderzoekt de vraag: Hoe zou een toekomstig systeem eruit kunnen zien waarin consumenten hun composteerbare kleding kunnen composteren? Veel kleding is namelijk nog niet ontworpen om gecomposteerd te worden doordat het synthetische grondstoffen bevat, chemisch bewerkt of geverfd is. Over een half jaar graven we de trui en de sokken weer op. We houden jullie op de hoogte van dit inspirerende onderzoek

Meer over Tess haar project

Winnaar Green concept award

Ons met zeewier geverfde wollen tapijt is bekroond met een Green Product Award tijdens Berlin Design Week! De jury noemde het: “Simply amazing product!”

Samen met Zeefier® ontwikkelden we een lokaal geproduceerd tapijt van Kempisch Heideschaap, geverfd met duurzaam gewonnen Nederlands zeewier. De jury prees de innovatieve, circulaire aanpak en de lage ecologische voetafdruk van het ontwerp.

Een speciale dank aan Nienke Hoogvliet voor het prachtige ontwerp én haar jarenlange toewijding aan zeewier als natuurlijke kleurstof. En aan Anne Boermans en Bianca Zomer voor de fijne samenwerking.

Het tapijt is onderdeel van onze made-to-order collectie op de website.
Een prijs als deze is niet alleen een erkenning, maar ook een aanmoediging: Nederlandse wol hoort thuis in de Nederlandse tapijtindustrie.

We starten binnenkort met productie van ons wall to wall tapijt welke ook als op maat gemaakte parket besteld kan worden,  schrijf je in!

Klik voor het karpet van Wol en Wier

De ‘loop’ sluiten met een inleverbak?

Onder het motto “Let’s close the loop” beloven ketens als H&M, C&A, Zara en Primark dat je oude kleding wordt gerecycled of een tweede leven krijgt. In een recente uitzending van Radar blijkt het volgende.

Van de twaalf kledingstukken die Radar een jaar geleden met GPS-trackers inleverde bij deze ketens, zijn slechts twee stuks geëindigd in een Nederlandse kringloopwinkel, en twee werden daadwerkelijk gerecycled. De rest belandde op markten of, erger nog, op afvalbergen in landen als Kameroen, Nigeria en Pakistan, duizenden kilometers verderop.

Echte circulariteit vraagt meer dan een bak bij de ingang van een winkel – het vraagt om verantwoordelijkheid nemen voor het hele proces, van begin tot eind.

Bekijk hier het fragment


Geweven wol

We zijn er al tijden aan het testen en 2 Mei brachten we een bezoek aan Enschede Textielstad, waar we samen werken aan een nieuw weefproject: een hoogwaardige interieurstof gemaakt van onze eigen Dutch Wool Mix. De stof bestaat uit 80% Kempisch heideschaap, 10% merino en 10% alpaca.

Deze duurzame wolmix vormt de basis voor een gloednieuwe collectie geweven woonkussens die binnenkort bij ons verkrijgbaar zal zijn. Voor de stof gebruiken we alleen ongeverfd en onbewerkt garen. Hierin variëren we door witte en bruine wol te mixen in bepaalde percentages om zo gebroken wit, zandkleur en taupe te krijgen.

Naast de kussens zal de stof ook beschikbaar zijn voor B2B-verkoop ideaal voor ontwerpers of merken die willen werken met lokaal en eerlijk textiel.

We kunnen niet wachten om het eindresultaat te delen. Wordt vervolgd!

Klik hier voor de website van Enschede Textielstad

Masterclass & workshops

Ben jij al eens langs geweest voor een  workshop of masterclass? Maar wil je graag komen? Zet de volgende data in je agenda:


Masterclass voor particulieren

From goat to Garment - From Sheep to Sweater.
De eerst volgende Masterclass is:

- 18 juli 2025 van 10.00-16.00 uur

- 12 september 2025 van 10.00-16.00 uur

- 10 oktober 2025 van 10.00-16.00 uur

Workshops

Kom naar één van onze workshops en maak je eigen sjaal/omslagdoek van mohair van Nederlandse jonge geiten. Ervaring is niet nodig.
De eerstvolgende datum van onze workshop is:

- 05 september 2025 van 13.00-16.30 uur

- 03 oktober 2025 van 13.00-16.30 uur

 

Boek hier


Follow Us

Facebook iconInstagram iconLinkedIn icon

Blog

Beschermd door hCaptcha
Beschermd door hCaptcha