Fast fashion, oneerlijke arbeidsomstandigheden, een milieu-onvriendelijk productieketen,… Er zijn zoveel redenen waarom het tijd is dat de mode-industrie zich verdiept in het verduurzamen en transparanter maken van het productieproces. Het kan en moet anders!

Zo is de mode-industrie verantwoordelijk voor 10% van de wereldwijde koolstofemissie, dat is meer dan alle internationale vluchten & zeevaart samen. 20% van de industriële watervervuiling, de op één na grootste verbruiker van water ter wereld en wordt er per jaar 70 miljoen ton aan olie verbruikt om polyester te produceren.

Boerderij en breistudio The Knitwit Stable is het enige initiatief in Nederland die het gehele productieketen in beeld brengt: van het houden van de dieren, het verwerken van Nederlandse wol in garens tot aan de productie van een lokaal en eerlijk gemaakt wollen eindproduct.

Op deze manier maken wij transparantie in elke schakel mogelijk.

Enthousiast over deze masterclass of heb je vragen? We bieden de masterclass zowel voor professionals als particulieren aan.

Masterclass groep aan het werk.

ik begrijp nu pas wat ik afgelopen jaar in de theorieles gedaan heb op school

– student Amsterdam Fashion Instituut

Ondanks de grote kennis over brei dat binnen onze organisatie aanwezig is, was deze dag erg leerzaam en verrijkend. In een een inspirerende omgeving door echte vakvrouwen

– Marielle de Groot, directeur productie Fully Fashion

Masterclass voor professionals

Voor bedrijven & professionals uit de modebranche:

DUURZAAMHEID EN TRANSPARANTIE
Het kan en moet anders!

Van een internationaal modebedrijf naar een boerderij met schapen en een breiatelier in Baambrugge. Deze masterclass wordt gehouden door Reina Ovinge, oprichter van The Knitwit stable.

The Knitwit Stable verzorgt haar masterclasses op een boerderij & breistudio in Baambrugge. Hier is het hele productieproces onder één dak samengebracht met vijftig geiten en schapen, twee industriële breimachines en vier linking machines. Tijdens de Masterclass ‘Duurzaamheid en Transparantie’ krijg je inzicht in de totale keten van wol waarbij alle duurzaamheid topics aan bod komen. Gedurende deze eendaagse Masterclass word je vooral door doen en ervaren wijzer. Je krijgt een beter inzicht in het proces waardoor je efficiënter kunt communiceren en reëlere verwachtingen krijgt ten aanzien van duurzaamheid, design en productie. Doordat je zelf in de kern staat van de productie, kom je tot verrassende nieuwe ideeën over je eigen rol in het maakproces. Dit leidt tot meer tijd voor creatie en innovatie! Wij tonen je daarnaast de documentaire ‘From Goat to Garment’ om extra inzicht te geven in de hele supply chain van mohair.

De masterclass start bij de merino schapen en de angorageiten. Hier komen belangrijke vraagstukken aanbod als:

  • Wat zijn de belangrijke duurzaamheid topics?
  • Is scheren dieronvriendelijk?
  • Welke pesticiden worden gebruikt?
  • Welke vachten kan je gebruiken?
  • Wat kost ruwe wol?
  • Wat is de voetafdruk van wol?
  • Hoe wordt wol gesponnen?
  • Hoe gaat industrieel breien en linken?
  • Wat kun je met wol en – ook belangrijk – wat niet?
  • Welke certificeringen zijn er?

Voor wie?: professionals in de mode-industrie, zoals: (CSR) management, product development, design, inkoop, quality control en studenten.

Tijd: Deze masterclass is van 10:00 tot 15:00, met om 9:00 uur inloop met koffie/thee en koek, inclusief lunch.

Kosten: De kosten van deze masterclass bedragen €195,- ex. btw per persoon

Data: Op aanvraag. Neem contact op via info@theknitwitstable.nl

Masterclass voor particulieren

Er zijn 2 programma's voor particulieren:

1. DE WERELD ACHTER EEN TRUI
From sheep to shop & from global to local.

Een nieuwe trui is vaak snel gekocht. Maar welke wereld gaat er schuil achter jouw wollen trui? Op onze boerderij met breistudio laten we je tijdens de Masterclass ‘De wereld achter een trui’ kennis maken met het maakproces van jouw wollen trui. Hierdoor krijg je inzicht in de wol keten, het ambacht en alle facetten die komen kijken bij het produceren van een trui. Je maakt kennis met onze merinoschapen, Texelaar schapen en angorageiten. Je leert over dierenwelzijn, het scheren van de vachten, de verschillende kwaliteiten wol en over de eigenschappen en toepassingen van wol. Daarnaast laten we zien hoe garen tot stand komt en demonstreren we het maken van een trui. Ook tonen we onze documentaire “From goat to garment” .
Na deze masterclass weet je alle ins en outs over de gang van zaken in de mode-industrie, de wolindustrie en hoe een trui gemaakt wordt. En vooral ook waar je zelf op kan letten bij de aankoop van een trui.

Voor wie: particulieren

Tijd: Deze masterclass is van 10:00 tot 13:00 met een inloop om 9:30 met koffie/thee en een snack.

Kosten: De kosten om deze masterclass te volgen bedragen €95,- incl. btw per persoon

Data: vrijdag 15 oktober of zaterdag 13 november

2. ZELF AAN DE SLAG
Over de wereld achter een trui én het maken van Nederlandse wollen muts.

Naast bovenstaande masterclass de wereld achter een trui ga je in de middag ook zelf aan de slag. Je krijgt uitleg en instructies om een muts te breien op een Brother handbreimachine. Deze masterclass duurt tot vier uur. Je gaat naar huis met een zelfgebreide muts van hollands garen.

Voor wie: Particulieren (ervaring is niet vereist)

Duur: Deze masterclass is van 10:00 tot 16.00 met een inloop om 9:30 met koffie/thee met een snack en er is een lunch inbegrepen.

Kosten: De kosten om deze masterclass te volgen bedragen €195,- incl. btw per persoon, inclusief lunch & een wollen muts van Nederlandse wol.

Data: zaterdag 23 oktober (volgeboekt) of zaterdag 20 november