Verder naar text
Nederlands
EUR

Jan Merino

Jan Merino

Nederland is een schapenland. En toch is een trui van Nederlandse wol niet zo vanzelfsprekend als je misschien zou denken. Door de komst van de zogeheten Fast Fashion en de steeds strenger wordende milieueisen was het voor de Nederlandse boeren niet meer mogelijk om op een rendabele manier wol te leveren. Hierdoor is de wolindustrie sinds het eind van de jaren 80 uit Nederland zo goed als verdwenen. Dat vinden wij en Joe Merino zonde. Drie jaar geleden zijn we samen met Joe Merino begonnen met het avontuur ‘Jan Merino’: truien maken van Nederlandse wol voor een redelijke prijs. Dat bleek nog een aardige uitdaging. Neem alleen al de selectie van de wol. Vanwege de grote verscheidenheid aan rassen, kleuren van de vacht en de stuggere wol van de Nederlandse schapen is dat een stuk lastiger en arbeidsintensiever dan bij de schapen uit Australië of Nieuw-Zeeland. De andere kant van het verhaal is dat juist omdat de wol iets minder zacht is, de truien ook een stoerdere uitstraling hebben (en toch niet kriebelen). Met trots kunnen wij vaststellen dat onze zoektocht inmiddels heeft geleid tot een volwaardige Jan Merino collectie.

Duurzaamheid begint bij een bewuste keuze

In samenwerking met Joe Merino hebben we Jan Merino ontwikkeld en produceren we dat bij ons op de boerderij in Baambrugge. Zo zetten we ons samen in het duurzaam verwerken en produceren van wol in Nederland beetje bij beetje weer mogelijk te maken.

Joe Merino is, net als wij, een groot voorstander van Slow Fashion en brengt geen seizoenscollecties, wijst consumenten op het belang van een bewuste keuze voor kwaliteit en het belang van goed onderhoud, waardoor de producten lang meegaan en veel gedragen kunnen worden.

De Jan Merino collectie

Sinds de succesvolle introductie van de eerste Jan Merino trui drie jaar geleden hebben we de collectie gestaag uitgebreid. De collectie bestaat nu uit de Jan Merino, de Jan Merino Schipperstrui en uit onze nieuwste aanwinsten de Jan Merino Visserstrui, de Jan Merino Deken en de Jan Merino Muts.

 

Deze zijn te vinden op: joemerino.com

Blog