In een onderzoek naar de biodiversiteit in heidegebieden kwam Sjraar van Beek er al snel achter dat er iets mistte bij het onderhouden van de heide. Op basis van dit gemis kwam hij met het voorstel om een kudde heideschapen te laten grazen in de heide om er voor te zorgen dat het gras opgegeten werd om ruimte te maken voor heideplanten.
Hij kocht hiervoor een kudde Kempische heideschapen in Heeze. Deze heideschapen waren een van de laatste van zijn soort. Net zoals er vroeger sprake was van een groot onderscheid tussen katholieken en protestanten was er ook sprake van 2 soorten schapen die in deze verdeelde gebieden leefden.Het Kempische heideschaap en het Veluwse heideschaap, die overigens in uiterlijk erg veel op elkaar lijken.
De heideschapen waren vroeger erg geliefd voor de wol, de mest en de begrazing. Maar door de industrialisatie en de opkomst van groot vee, kunstmest en de synthetische materialen die wol zouden vervangen, werden heideschapen aan de kant geschoven. Gelukkig bleek dit “experiment” van Sjraar op de heide erg nuttig. Voor hij het wist ontstond Landschapsbeheer De Wassum, met als laatst geteld 13 kuddes (zo’n 4000) heideschapen en 20 herders. Zijn kuddes lopen nu voornamelijk in Roermond en Heeze waar ze bijdragen aan een gezonde bodem in dit prachtig stuk natuur.
Tot 5 jaar geleden was er nog (beperkte) wolhandel in Nederland. Dit zakte echter steeds meer in tot er uiteindelijk bijna niks meer te verdienen was op de vachten. Doordat de wolfederatie de wol niet meer sorteert raakt goede wol en minder bruikbare wol door elkaar. Hierdoor werd Kempische wol niet meer gebruikt omdat dit vaak vies werd op de heide.
Bij nader onderzoek kwam Sjraar erachter dat zijn schapen wel degelijk goede wol hebben. Dit heeft een groot onderzoek naar wol kwaliteit uitgelokt waardoor er uiteindelijk van 2000 schapen de wol is onderzocht. Het onderzoek heeft ongelooflijk veel informatie opgeleverd over de kwaliteit, de micron (dikte van de wol) en ook het moment waarop je het best kan scheren. Nu levert Sjraar op micron geselecteerde wol. Hij probeert dit door middel van fokken onder de 28 micron te houden wat voor veel mensen het jeukpunt is.
Wol onder die 28 micron kopen wij bij The Knitwit Stable in als A+ kwaliteit wol. Zo hebben wij in 2021 ongeveer 1000 kilo van deze wol gebruikt voor het produceren van onder andere de Yumeko plaids.
De samenwerking tussen begrazingsbedrijf De Wassum en The Knitwit Stable zorgt ervoor dat we weer waarde gaan hechten aan Nederlandse wol en inzicht te krijgen in hoe we hier het best gebruik van kunnen maken. Op deze manier gaat er een stuk minder wol verloren en kunnen we met deze eerst onbruikbare wol, nu plaids maken.
Lees meer over Landschapsbeheer de Wassum en de schapenbegrazing op hun website: wassum.nl