Yumeko bracht in oktober 2021 voor het eerst een unieke collectie uit van wollen plaids die in samenwerking met The Knitwit Stable waren ontwikkeld. Ook heeft The Knitwit Stable inmiddels een prachtige wollen kruikzak gemaakt met Yumeko. Beide items zijn lokaal in Nederland gebreid. In deze blog vertellen we je alles over deze bijzondere samenwerking en het belang van het werk van The Knitwit Stable.
Lokale productie
De wollen plaids en de kruikzakken zijn gemaakt van 100% zachte en hoogwaardige kwaliteit wol. De wol is voor het grootste deel (60%) afkomstig van het Kempisch heideschaap, een kudde met een kleine, ecologische voetafdruk. Verder bestaat de kruikzak uit 20% merinowol met een Responsible Wool Standard (RWS) keurmerk en 20% wol van Nederlandse alpaca's om het nog zachter te maken. De plaid en de kruikzak zijn ontwikkeld in samenwerking met The Knitwit Stable en zijn lokaal in Nederland gebreid.
Laat je omarmen en verwennen door de onovertroffen zachtheid en warmte van deze prachtige plaid en kruikzak.
Over de samenwerking
The Knitwit Stable is een boerderij met breistudio in Baambrugge die de wolindustrie in Nederland nieuw leven inblaast door het produceren van unieke, wollen producten zoals truien, mutsen en sjaals. The Knitwit Stable heeft als missie om een duurzaam voorbeeld te stellen voor de mode industrie. Hun focus ligt op transparante en duurzame productie van wol. Deze missie sluit naadloos aan bij die van Yumeko. Ook Yumeko produceert producten in transparante, ethische ketens die bijdragen aan een positieve impact op milieu, mens en dier [1].
Het productieproces: van schaap tot plaid en kruikzak
De wollen plaids en kruikzakken worden lokaal geproduceerd. Omdat er in Nederland geen professionele industrie meer bestaat die wol verzamelt, doet The Knitwit Stable dit. Er is slechts één stap in de productieketen van wol waarvan het nog niet mogelijk is om deze in Nederland te laten plaatsvinden. The Knitwit Stable blijft continu op zoek naar mogelijkheden om ook dit onderdeel lokaal te vestigen, want het doel is uiteindelijk om de gehele productieketen van wol op een professionele manier naar Nederland terug te halen. Door het aanschaffen van deze plaid, draag je bij aan dit doel.
-
Scheren en sorteren
De schapen worden in Nederland geschoren, waarna een speciaal team de wol sorteert en ontdoet van stro, hooi, mest en ander vuil, zodat er mooie, bruikbare wol overblijft. -
Wassen, kammen, kaarden, spinnen
Slechts één stap in ons productieproces vindt in het buitenland plaats. Het wassen, kaarden, kammen en spinnen gebeurt in Italië, omdat zij hier de beste ervaring mee hebben en de juiste machines. -
Breien van de plaids
The Knitwit Stable maakt vervolgens van het garen onze prachtige, unieke plaids en kruikzakken. Een arbeidsintensief project, het breien van bijvoorbeeld 1 plaid kost gemiddeld 70 minuten (met breimachine).
"Wist je dat zo'n 70% van het wol bruikbaar is voor productie van de plaid en de kruikzak? De wol die overblijft wordt voor 20% gebruikt om andere wollen producten te maken. De overige 10% gaat verloren tijdens het spinnen en breien."
Wat zijn de voordelen van wol?
Een wollen item is ademend, isolerend, brandwerend, water- en vuilafstotend, elastisch, uv-werend en vochtregulerend. Het houdt je heerlijk warm tijdens koudere dagen. De meestgevraagde wol is merinowol, een wolsoort die superzacht aanvoelt. Of wol stug aanvoelt of niet hangt samen met de fijnheid van de vezel, uitgedrukt in micron. Zachte wolsoorten hebben een micron van 30 of minder, zo heb je dus geen last van jeuk en kriebel.
Bovendien heeft wol een enorm lange levensduur. De levensduur van een mooi wollen product is zo'n 80 jaar [2]. Daarna vergaat de wol op natuurlijke wijze en wordt het weer een natuurlijke voedingsstof. Meer dan genoeg voordelen om te genieten van fijne wollen items. Neem ook eens een kijkje bij onze andere wollen producten zoals dekens & plaids, dekbedden en kussens.
Het design van de plaid
Het ontwerp waarin diverse breisteken zijn gebruikt, is geïnspireerd op het uitzicht vanuit de stal van the Knitwit Stable op de weide in Baambrugge, met aan het eind de skyline van dorpjes en de Hollandse luchten.
De schapen
Een kudde van Kempische heideschapen bestaat uit minimaal 350 schapen. De schapen grazen op de Stabrechtse heide, in de buurt van Heeze. Een prachtig gebied, waar de herder met zijn hond iedere dag heen gaat om de kudde te laten grazen Soms gebeurt dat vanuit de schaapskooi, soms vanuit de nachtweide. De schapen worden 7 tot 8 jaar oud en worden elk jaar net voor de zomer geschoren. Ieder schaap levert 2,5 kilo wol. Per kudde is dat wel 875 kilo [1]!
De missie van sjraar van beek
De schapenwol (van Kempische heideschapen) van de kruikzak en plaid komt van kudde(s) van Sjraar van Beek. In een onderzoek naar de biodiversiteit in heidegebieden kwam Sjraar van Beek er al snel achter dat er iets mistte bij het onderhouden van de heide. Op basis van dit gemis kwam hij met het voorstel om een kudde heideschapen te laten grazen op de heide om er voor te zorgen dat het gras opgegeten werd om ruimte te maken voor heideplanten. Zo dragen zijn schapen bij aan een gezonde bodem op de heides in Heeze en Roermond.
Bovendien kwam hij er na uitgebreid onderzoek achter dat zijn schapen hele goede wol hebben. Het onderzoek leverde veel informatie op over de kwaliteit, de micron (dikte van de wol) en ook het moment waarop je het best kan scheren. Nu levert Sjraar op micron geselecteerde wol. Hij probeert dit door middel van fokken onder de 28 micron te houden wat voor veel mensen het jeukpunt is.
De samenwerking tussen begrazingsbedrijf De Wassum en The Knitwit Stable zorgt ervoor dat we weer waarde gaan hechten aan Nederlandse wol en inzicht te krijgen in hoe we hier het best gebruik van kunnen maken. Op deze manier gaat er een stuk minder wol verloren en kunnen we van deze eerst onbruikbare wol, nu plaids en kruikzakken maken.
Waarom is het werk van The Knitwit Stable zo belangrijk?
Yumeko steunt de missie van The Knitwit Stable. Beide bedrijven focussen op het produceren van producten in transparante, ethische ketens. Maar wat maakt het werk van The Knitwit Stable zo belangrijk? En waarom is hun manier van produceren beter dan de productie van gangbaar wol [2]?
- The Knitwit Stable blaast de wolindustrie in Nederland nieuw leven in. Tegenwoordig worden schapen in Nederland vrijwel alleen nog gehouden voor vlees, melk of begrazing. Wol wordt gezien als een restproduct en wordt soms zelfs verbrand. The Knitwit Stable brengt hier verandering in door de wol op te kopen bij boeren en fokkers om hier vervolgens nieuwe producten van te maken. Ook hebben zij een eigen boerderij met schapen en angorageiten die worden gehouden voor hun wol [1], [2].
- The Knitwit Stable is volledig transparant over haar productieproces, in tegenstelling tot veel producenten van gangbaar wol [1].
- Het productieproces vindt lokaal in Nederland plaats. Slechts 1 stap in het productieproces vindt in het buitenland plaats. Alleen het wassen, kammen, kaarden en spinnen gebeurt in Italië. Gangbare wol daarentegen reist de hele wereld over [1].
- Door lokale productie vindt er veel minder transport plaats dan bij de productie van gangbaar wol. Dat levert dus een hoop milieuvoordeel op [1].
- De dieren worden goed behandeld, door op kleinere schaal te produceren is er tijd en aandacht voor het welzijn van de dieren. In de gangbare wolindustrie wordt er vaak op grote schaal geproduceerd, waardoor dierenleed eerder op de loer ligt [2].
- De wollen plaid van Yumeko x The Knitwit Stable is niet geverfd. Natuurlijke kleuren van wol zijn namelijk prachtig. In het verven zit bovendien meestal de grootste vervuiling. Producten van The Knitwit Stable die wel worden geverfd zijn GOTS gecertificeerd. Dit betekent dat er strenge regels zijn rondom het verven van producten [1].
Op de website van The Knitwit Stable vindt u nog veel meer interessante informatie over dit bijzondere bedrijf. Nieuwsgierig? Bezoek de website van The Knitwit Stable. Of neem eens een kijkje op theknitwitstable.nl/wassum.nl, deze organisatie beheert de kuddes Kempisch heideschapen waar de wol van de plaids vandaan komt.
Geraadpleegde bronnen
[1] theknitwitstable.nl
[2] Veen, E. (2020) Wol kent heel wat bezwaren. Volkskrant Magazine